BBM bukan elektronik

Posted: April 4, 2011 in teknologi pendidikan

Model kapal terbang yang menunjukkan prinsip bernoulli. Dengan menunjukkan prinsip bernoulli, ia boleh menunjukkan bagaimana kapal terbang boleh terbang. Prinsip bernoulli diajar dalam matapelajaran fizik.

kulit buku

Posted: April 4, 2011 in teknologi pendidikan

Judul Buku: Solat dari perspektif sains.

Fakta tentang kebaikan solat terhadap tubuh badan. Solat boleh menyihatkan tubuh badan dan membuatkan tubuh kita lagi kuat.

WIRELESS ACCESS POINT

Di dalam jaringan komputer, sebuah wireless access point (WAP or AP) adalah sebuah alat yang menjadikan alat-alat komunikasi nirkabel tersambungkan ke sebuah jaringan tanpa kawat dengan menggunakan Wi-Fi, Bluetooth atau standar-standar yang dihubungkan. WAP biasanya disambungkan ke sebuah jaringan yang dilengkapi, dan dapat menyiarkan ulang data di antara alat-alat nirkabel (seperti komputer atau printer) dan dilengkapi alat-alat pada jaringan.

TANDAS JEPUN

Ada pilihan urut, buka tutup automatik dengan sensor jarak, pengering, permukaan glow in the dark, muzik, sistem deodoran O-Zone, memang tandas paling hebat ciptaan Jepun.

ROBONAUT

Robot yang dikembangkan dengan GM akan diberi nama Robonaut2. Robot itu akan direka dengan teknologi tercanggih dan kemampuan yang jauh lebih baik sebagai robot humanoid, antara kelebihan lain ialah menyentuh dengan lembut dan barang yang kecil serta kekuatan yang ekstra jika diperlukan untuk mendorong atau mengangkat.

PRINTER 3D

Perangkat printer 3D Designjet buatan HP ini di antaranya model CQ656A dan Color 3D CQ655A. Printer 3D ini dirancang untuk membuat model 3D yang sesuai, bentuk dan pengujian fungsional, menggunakan ABS platic.

PERANGKAP TIKUS

Perangkap tikus zaman moden. Boleh mengesan tikus dengan menggunakan laser. Sebelum tikus mengambil makanan yang terletak di atas perangkap tersebut, tikus tersebut pasti akan tertangkap.

PEMBUAT KOPI

Pembuat kopi paling menakjubkan yang yakin untuk meningkatkan pengalaman membuat kopi. Mypressi telah memperkenalkan mesin espresso pertama di dunia yang penuh portabel. Disebut “Twist,” adalah mesin kopi bergaya portabel, ringan dan mudah untuk digunakan, ia menjanjikan sebuah pengalaman kopi yang luar biasa di perjalanan.

PAY BY TOUCH

Pay by touch adalah teknologi yang menggunakan pengecaman cap jari untuk keamanan dalam transaksi pembayaran untuk pembelian suatu barang. Jadi Pay By Touch, adalah suatu alat yang pembuatannya berdasarkan Biometric, Biometric adalah pembuatan berdasarkan ciri khusus dari mahkluk hidup yang satu sama lain ciri tersebut berbeza. Pay by Touch menggunakan Teknologi berdasarkan biometric, teknologi Pay by Touch menggunakan cap jari, sebab cap jari seseorang mempunyai bentuk dan garis yang berbeza antara satu orang dengan orang lain. Di seluruh dunia cap jari semua orang berbeza,mesin dari teknologi Pay by Touch itu seperti mesin ATM yang mempunyai layar dengan teknologi Touch view,tetapi yang dimaksudkan dalam Pay by Touch bukan dari Touch View pada layar tetapi sentuhan jari kita saat kita akan melakukan transaksi pembayaran atas barang yang kita beli.

KOMPUTER KUANTUM

Dengan komputer ini manusia juga akan boleh meramal cuaca di bumi dan gejala-gejala alam lain  berbulan-bulan sebelumnya, seperti gempa bumi dan tornado. Dan tentu saja ini akan makin merevolusikan lagi kecepatan pengembangan seluruh teknologi canggih yang ada sekarang.

FLYING SAUCER

Ini adalah model kendaraan udara tak berawak dengan bentuk cawan (mirip pesawat UFO uy) yang dibuat oleh sebuah perusahaan di Inggris bernama Aesir.

City Transport Cell

City Transport Cell adalah desain kolaborasi dari 4 orang pelajar design students Stefan Mathys, Florian Kaufmann, Thomas Spycher dan Christof Bigler. Misi merka adalah: menciptakan kereta untuk masa depan pada tahun 2020.

CTC lebih mirip bus daripada sedan, memiliki tube terintegrasi yang dapat dengan mudah disesuaikan dengan ketinggian tempat duduk,kerusinya dapat dilipat ke pinggir untuk tempat barang. dan wadah untuk tempat minum serta laptop juga terpasang di kerusinya.kendaraaan ini juga dapat beroperasi otomatis tanpa pemandu.

BARANG ELEKTRONIK

Mesin serbaguna ini boleh membuat dua kerja dalam satu masa. Mesin ini boleh membakar roti dalam masa yang sama bole goring telur. Mesin ini boleh jimatkan masa bagi seorang pekerja yang sangat sibuk dan tidak ada masa untuk masak sarapan pagi.

refleksi 11

Posted: March 27, 2011 in teknologi pendidikan

pada 25 mac 2011, kelas tutor berjalan seperti biasa……….kelas pada hari itu hanya sekejap sahaja………sebab Mejar Jasmy ada mesyuarat untuk MAG……..saya lega bila Mejar Jasmy cakap kelas sekejap je……sebab saya pun terlibat dengan mesyuarat MAG………ini lah kali pertama saya dapat pergi mesyuarat pada hari jumaat……selalu nyer tak dapat pergi sebab ade kelas…..lagi pun kuliah pada hari itu juga tiada………….

refleksi 10

Posted: March 27, 2011 in teknologi pendidikan

Pada 18 mac 2011, kelas untuk minggu ini, adalah untuk pembentangan tugasan……….saya masih ada lagi yang tidak siap jadi saya tidak bersedia untuk bentangkan tugasan pada hari itu……………2 orang wakil dari khas dan 1 orang wakil dari sains bentang pada hari itu………..untuk kuliah pada hari itu Dr. Arif arahkan kami untuk letakkan gambar yang diambil di dekstop pc dewan budiman……sebab minggu depan kuliah tiada…….saya suka sebab minggu depan tiada kuliah tapi saya ade perjumpaan untuk MAG……..

refleksi 9

Posted: March 27, 2011 in teknologi pendidikan

Pada 11 mac 2011, kelas tutor tiada………..Mejar Jasmy arah kami semua membuat persiapan untuk membentangkan kesemua tugasan pada minggu depan………saya perlu siapkan semua tugasan yang diberi oleh Mejar Jasmy pada minggu ini juga………Untuk kuliah pada hari itu Dr. Arif mengajar secara santai…………sebab semua pelajar pendidikan sukan dan rekreasi ada program pada waktu itu dan mereka tidak hadir kuliah pada hari itu……….

refleksi 8

Posted: March 27, 2011 in teknologi pendidikan

Pada 4 Mac 2011, Mejar jasmy mula bincangkan tentang tugasan kami…………memberitahu serba sedikit tentang format esei dan beliau juga terangkan tentang format untuk menulis soal selidik…………….selain itu beliau juga bagi penerangan tentang video…………….saya dengar ¬†penerangan beliau dengan teliti supaya saya dapat laksanakan tugasan saya dengan baik………..untuk kuliah hari ini…………semua orang lupe untuk ambil gambar……kami dikenakan denda……..kami perlu ambil 10 keping gambar dan perlu letakkan gambar tersebut di desktop pc dewan budiman……………

refleksi 7

Posted: March 27, 2011 in teknologi pendidikan

Pada 25 feb 2011, kelas berjalan seperti biasa……..Mejar Jasmy menunjukkan beberapa contoh video bekas pelajar beliau………Semua video ni ditunjukkan untuk memberi panduan kepada kami dalam membuat video berkumpulan………….Saya rasa kagum dengan kecanggihan bekas pelajar Mejar Jasmy bagi membuat video………….Saya suka dan saya sudah ada idea untuk membuat video untuk kumpulan saya………………..Untuk kuliah hari itu, Dr. Arif arahkan kami menangkap 5 keping gambar yang berkaitan dengan program masing-masing…………………..Saya mula terfikir gambar apa yang perlu saya tangkap………….saya pun terfikir untuk mengambil gambar semasa lakukan eksperimen pada waktu hari khamis……………Jadi saya perlu bawa kamera waktu lakukan eksperimen untuk eksperimen akan datang………………

refleksi 6

Posted: March 27, 2011 in teknologi pendidikan

Pada 18 feb 2011, seperti biasa saya datang ke kelas pada jam 8.40……..saya dan rakan-rakan saya yang lain tidak dapat masuk ke dalam lab 4…sebab pintu lab 4 kunci dan semua staff tiada di situ……kami pun buat keputusan untuk sahaja di luar makmal tersebut………..lebih kurang 30 minit kami tunggu……..Mejar jasmy tetap tidak datang…..seorang daripada kami ambil keputusan untuk telefon Mejar Jasmy…….rupa-rupanya mejar jasmy tidak dapat datang sebab beliau terlibat dengan perarakkan maulidurrasul peringkat ukm……….saya rasa geram sebab beliau tidak bagi tahu awal-awal kalau kelas hari ini batal……Tapi saya tidak kisah sebab apa yang penting ialah niat kita untuk pergi ke kelas adalah kerana Allah………..Untuk kuliah pada hari itu berjalan seperti biasa……….tapi Dr. Arif yang ganti…….ini lah kali pertama saya berjumpa dengan Dr. Arif………..Dr. Arif sgt kelakar dan bijak menarik perhatian kami semua………..Cara beliau mengajar pun kami faham……….

refleksi 5

Posted: March 27, 2011 in teknologi pendidikan

Pada 11 Februari adalah kelas kedua dengan mejar jasmy……Beliau menerangkan banyak benda tentang kursus ni……….saya baru tahu rupa-rupanya ada banyak tugasan yang perlu saya buat……saya mengeluh kerana semua tugasan kena hantar pada minggu ke 13…..walaupun masih lambat lagi tapi saya rasa macam tidak sempat untuk buat kesemua tugasan…….kebanyakan tugasan adalah individu……..ada dua tugasan melinatkan kumpulan iaitu video dan esei…………tanpa membuang masa kami bahagikan kumpulan dan berbincang ape yang perlu kami lakukan…………..